5 načina da ubrzate Internet vezu

06/02/2013

Da li ste znali da postoje jednostavni načini za ubrzanje Internet veze koji vas neće koštati ništa?

Ako vam je Internet protok sporiji nego što bi trebalo da bude za paket koji plaćate ili ste primetili da vam je veza odjednom postala sporija, pokušajte ovih 10 jednostavnih koraka za ubrzanje Internet konekcije.

Ubrzati Internet vezu

1. Resetujte modem i/ili ruter

Ponekad ovaj jednostavni trik čini čuda. Ukoliko resetovanje ne pomogne, isključite modem i/ili ruter iz struje, izvucite kabl i sačekajte 30 sekundi pre nego što ga ponovo uključite.

Pre nego što načinite ovaj korak, obavezno proverite da li imate sve login informacije ukoliko vam je veza sa modemom i/ili ruterom zaštićena lozinkom.

2. Očistite priključke

Prljavština koja se vremenom stvori na priključcima kablova može značajno usporiti vezu između vašeg kompjutera i modema i između vašeg modema ili rutera i Internet provajdera. Očistite sve priključke.

3. Obrišite kolačiće, keš i istoriju brauzera

Postoje razni načini da obrišete kolačiće, keš (cache) i istoriju stranica koje ste posetili u zavisnosti od toga koji brauzer koristite.

Ukoliko koristite Internet Explorer, kliknite na “Tools” i zatim “Delete Browsing History”. Označite sva polja za brisanje.

Ako vam je brauzer Mozilla Firefox, kliknite na “Tools”, pa na “Clear Recent History”.

U Google Chrome, kliknite na “History” i zatim na “Clear Browsing Data”.

4. Proverite da li imate virus

Virusi i ostali neželjeni programi i aplikacije mogu znatno da uspore Internet protok. Uradite sken pomoću nekog od poznatih anti-virus programa i uklonite virus.

5. Promenite kanal bežične veze

Ukoliko koristite bežični Internet pomoću rutera, može da dođe do smetnji u vezi između rutera i vašeg računara ako više ljudi u vašoj zgradi ili okruženju koristi isti wi-fi kanal.

Postoje programi kao što je Wi-Fi Analyzer, aplikacija za Android pomoću koje možete saznati koji kanal se najmanje koristi u vašem okruženju.

Ako ne želite da koristite aplikaciju, eksperimentišite sa nekoliko kanala i proverite da li je došlo do poboljšanja u vašoj Internet vezi.

Još uvek vam je spor Internet?

Ako vam je veza i dalje spora nakon ovih jednostavnih trikova, moguće je da je problem u pokvarenom modemu ili ruteru. Pozovite vašeg Internet provajdera da proveri priključke i ako je neophodno zameni vaš uređaj.