Top 5 najpopularnijih sajtova u Srbiji

06/03/2013

Prema sajtu Alexa, koji se bavi rangiranjem sajtova u svetu i pojedinačnim zemljama po posećenosti, najpopularniji sajtovi u Srbiji se ne razlikuju bitno od ostalih najpopularnijih sajtova u ostalim zemljama.

Ne čudi činjenica da su na prva tri mesta strani sajtovi koji su u istom redosledu najpopularniji sajtovi na globalnom nivou. Na trećem i četvrtom mestu su domaći informativni sajtovi.

Najpopularniji sajtovi u Srbiji

1. Facebook

Kao i na globalnom nivou i u velikom broju zemalja, Facebook je ubedljivo najpopularniji sajt u Srbiji. Ne samo da je ovaj sajt najpopularniji po broju poseta, već ljudi na njemu provode u proseku 5 puta više vremena nego na sledećem najpopularnijem sajtu.

Šta čini Facebook toliko popularnim? Da li je to mogućnost ostajanja u kontaktu sa starim poznanicima, prijateljima i rodbinom? Da li je pak na delu voajerski aspekt ljudske prirode?

Šta god bio odgovor na ova pitanja, ne može se poricati da su Zuckerberg i ekipa zaslužni za neverovatan fenomen koji je zauvek promenio lice Interneta.

2. Google

Šta reći o Googleu? Ovaj pretraživač Interneta je postao sinonim za sam Internet i zauvek je ostavio sve ostale pretraživače za sobom.

Danas je Google mnogo više od običnog pretraživača, pa tako uključuje usluge kao što su Google Maps i Gmail. Nedavno je čak pokrenuo i sopstvenu društvenu mrežu kao odgovor dominaciji Facebooka, Google +.

3. YouTube

Veliki napredak u brzini Interneta i rasprostranjenost kablovskog i ADSL Interneta među domaćinstvima su omogućili neometano gledanje video sadržaja. To je bio pravi trenutak za sajt kao što je YouTube da na jednostavan način pruži omogući ljudima da postave svoje snimke i podele ih sa celim svetom.

Danas je YouTube nezaobilazan deo Internet doživljaja. Nije ni čudo što je Google na vreme prepoznao važnost ovog servisa i kupio ga.

4. Blic

Prvi domaći sajt na listi najpopularnijih sajtova u Srbiji, Blic je takođe jedna od najtiražnijih novina u zemlji. Ono što ga verovatno čini toliko popularnim jeste činjenica da uz ozbiljne vesti iz zemlje i sveta takođe sadrži obiman deo posvećen zabavi i estradi.

Uzimajući u obzir popularnost rialiti programa u Srbiji, lako dolazimo do zaključka da je ono što daje prednost Blicu upravo taj tabloidni aspekt ovog servisa.

5. B92

B92 je prešao dug put od zabranjivanog radija koji je počeo sa emitovanjem programa 1989. da bi danas u sklopu ove medijske kuće bio sajt koji je peti najpopularniji po posećenosti u Srbiji.

Poznat po istraživačkom novinarstvu i profesionalizmu, B92 je dugo važio za medijsku kuću koja je popularna samo u urbanim krugovima u Srbiji. Međutim, vremenom je ova medijska kuća dodala sadržaje koji su namenjeni široj demografskoj slici u Srbiji, pa tako u sklopu svog programa uključuje rialiti programe i zabavne sadržaje.

Ostali popularni sajtovi u Srbiji

Da ne trošimo vreme samo na zabavu dokazuje činjenica da je Vikipedija šesti najposećeniji sajt u Srbiji. Tu su takođe i Yahoo, Blogspot (koji pripada Googleu) i Kurir.

Pošaljite komentar