Koji je najbolji pretraživač za Internet?

06/04/2013

Prema istraživanju sajta „Top Ten Reviews“, najbolji Internet pretraživač u 2013. godini je Google Chrome. Zatim slede Mozzila Firefox, Internet Explorer, Opera i Safari.

Najbolji pretraživač Interneta

Zašto je Chrome najbolji Internet pretraživač?

Korisnicima Interneta je sve važnija brzina Internet pretraživača, a u ovom polju je Google Chrome ubedljivo najbolji. Ukoliko koristite Chrome, startovaćete program za svega 4 sekunde, što je za čak 2,3 sekunde brže od Firefoxa.

Ako ste mislili da je Internet Explorer spor, pogrešili ste, jer je ovom pretraživaču potrebno samo 4,3 sekunde da startuje. Dobru brzinu beleži i Safari, kojem je potrebno 4,2 sekunde, dok je Opera relativno spora sa svojim 5,1 sekundi.

Pored brzine, Google Chrome prednjači i po jednostavnosti korišćenja. Chrome takođe poseduje skoro sve neophodne opcije za konfiguraciju, osim podešavanja za roditelje koji su prisutni kod Firefoxa, Internet Explorera i Safarija.

Koji su najbezbedniji pretraživači?

Na polju bezbednosti, svi gorenavedeni pretraživači poseduju podešavanja za bezbednost koja uključuju blokiranje pop-apova, brisanje istorije i ostalih podataka, kao i zaštitu protiv virusa i spajvera.

Jedino Opera ne pruža mogućnost privatnog surfovanja pri kojem se nikakvi podaci o posećenim stranicama ne čuvaju na korisnikovom kompjuteru.

Najbolji pretraživači za mobilne uređaje

Kao i kod računara, Google Chrome je najbrži i najpopularniji pretraživač za Android uređaje. Međutim, na tržištu su se pojavili pretraživači kao što su Dolphin Browser HD i Skyfire koji su uneli dosta inovativnosti u svojim uslugama.

Ako uzmemo u obzir Appleove uređaje kao što je iPad, Safari je verovatno najbolji izbor.

Koji je najbolji pretraživač za mene?

Ako vam je brzina najbitniji faktor pri izboru Internet pretraživača, nećete pogrešiti ako izaberete Google Chrome.

Ukoliko vam pak brzina nije toliko bitna, sva 5 gorenavedena pretraživača su solidan izbor. Firefox i Internet Explorer su nedavno načinili bitne korake da poboljšaju performans i tako osigurali svoje mesto u ovoj neprestanoj trci.

Na kraju krajeva, većina nas ne poseduje i ne koristi samo jedan Internet pretraživač na svom računaru. Nikad nije na odmet imati dva ili tri pretraživača i redovno ih aktualizovati u slučaju da dođe do poboljšanja što se tiče performansi i ponudi opcija.