Kako koristiti PayPal sa kreditnom karticom?

04/20/2013

Da li želite da koristite PayPal (Pejpal) umesto da svaki put unosite podatke vaše kreditne ili debitne kartice? U ovom članku ćemo se potruditi da otklonimo sve nedoumice u vezi sa korišćenjem PayPala sa platnom karticom.

PayPal konačno u Srbiji

Pre nekoliko dana smo čuli vest da je posle nekoliko godina najavljivanja PayPal konačno počeo da prihvata klijente iz Srbije.

Ova vest je ranije nekako uvek bila vezivana za predizborna obećanja i nakon mnogih lažnih uzbuna, napokon smo dočekali da se obistini.

Nažalost, i kod ove dobre vesti postoji jedan kaveat: u početku, klijenti iz Srbije će moći samo da kupuju ili šalju novac preko ovog platnog servisa, a ne i da ga primaju. Uprkos ovoj ne tako povoljnoj situaciji, ima mnogo mesta za optimizam, jer sad je samo pitanje vremena kada će PayPal proširiti obim svojih usluga u Srbiji.

PayPal u Srbiji

Kome će odgovarati mogućnost korišćenja PayPala?

Mnogi mladi profesionalci u Srbiji rade za inostrane klijente kao frilenseri (freelancers) i za njih bi ova vest bila pogotovo značajna kad bi klijenti u Srbiji već sada mogli da primaju novac preko PayPala. Dok PayPal ne proširi opseg svojih usluga u Srbiji, ovaj deo populacije će i dalje morati da se snalazi kao što se do sad snalazio.

Međutim, mogućnost plaćanja putem PayPala građanima Srbije otvara pristup eBayu (Ibej), najvećem aukcijskom sajtu na Internetu. Proizvodi na ovo sajtu se obično mogu naći mnogo povoljnije nego u prodavnicama i cene poštarine su uglavnom veoma niske.

Građani Srbije neće plaćati carinu na pošiljke čija vrednost ne prelazi 50 eura.

A šta ako nemam kreditnu karticu?

Većina ljudi koristi PayPal tako što sa nalogom poveže kreditnu ili debitnu karticu. Nakon toga je moguće slati pare ili kupovati na Internetu unošenjem samo email adrese koja je povezana sa nalogom na PayPalu. Ovim putem se štite podaci kreditne kartice jer korisnik ne mora pri svakoj kupovini da unosi bilo koji podatak vezan za kreditnu karticu.

Nažalost, trenutno je moguće povizavnje bankovnog računa sa PayPal nalogom samo osobama koje imaju račun u nekoj američkoj banci.

Međutim, ukoliko imate bankovni račun u bilo kojoj banci u Srbiji, nije teško doći do debitne kartice, ako niste u prilici da dobijete kreditnu. Nakon što od banke dobijete debitnu karticu, pre nego što počnete da je koristite putem PayPala, neophodno je povezati je sa vašim PayPal nalogom.

Da biste povezali ova dva računa, jednostavno kliknite na „My Account“, pa potom na „Profile“ i konačno na „Add/Edit Credit Card“.

Na stranici koja se bude otvorila treba da unesete detalje vezane za vašu kreditnu ili debitnu karticu kao što je broj kartice, vaše ime, itd. Vodite računa da se svi vaši lični podaci, kao što su vaše ime i adresa, na PayPal računu u potpunosti podudaraju sa ličnim podacima na vašem bankovnom računu gde imate kreditnu ili debitnu karticu.

Posednji korak je potvrđivanje vaše kreditne ili debitne kartice.

Kako potvrditi kreditnu karticu na PayPalu?

Da biste potvrdili kreditnu karticu, kliknite još jednom kliknite na „Add/Edit Credit Card“, izaberite kreditnu karticu koju ste upravo dodali i kliknite na „Confirm“. Nakon ovoga, PayPal će sa vašeg računa skinuti dve sume novca koje zajedno iznose manje od jednog dolara.

Dva do 3 dana nakon toga, na izveštaju vašeg bankovnog računa će se pojaviti ove dve transakcije. Ponovite gorenavedeno i unesite iznos ove dve transakcije.

To je to! Uspešno ste povezali kreditnu karticu sa PayPal nalogom i možete početi da pazarite na Internetu koristeći samo vašu email adresu!